De pausenstad Avignon is gelegen tussen de Rhône en de Durance. Avignon heeft als bijnaam “Babylon aan de Rhône” of  “Provençaalse pausenstad”.

De stad is omwald met prachtige stadsmuren die vroeger dienst deden als verdediging. Op heden bieden deze een goede bescherming tegen de Mistral, een strakke noordenwind die van noord naar zuid, vanaf Lyon, het Rhônedal volgt.

Er zijn 7 toegangspoorten waarvan de belangrijkste ‘la porte de la République’ is die je rechtstreeks naar het bruisende centrum “la Place de l’horloge’ leidt.

De aanwezigheid van de pausen heeft maar 70 jaar geduurd maar hun invloed is nog merkelijk zichtbaar aan de rijkdom van grootste gebouwen. Avignon biedt een overvloed aan musea en schouwburgen. Het is één van de boeiendste van zuid-Frankrijk als kunststad met universiteit, opera en tal van bezienswaardigheden.

Avignon komt van de naam “Avenis” wat volgens verschillende interpretaties zou betekenen, ‘stad van de stormwinden’ of ‘stad aan de rivier’. Beide interpretaties kunnen kloppen gezien Avignon aan de Rhône ligt en er frequent Mistral blaast.

Wereldbekend is het jaarlijkse ‘Festival d’Avignon’ in juli, met theatervoorstellingen van bekende gezelschappen uit gans Europa, alsook de minder gekende artiesten die de toeristen entertainen in de gezellige smalle straatjes.

Avignon nodigt uit met haar gezellige pleintjes en straatjes. Het werkelijke actieve centrum la Place de l’Horloge, hier nodigen menig restaurant en gezellige terrasjes uit om te genieten van la belle Provence. Op het groot plein omzoomd door platanen, staat centraal een antieke paardenmolen om de kleinsten onder ons te vertieren. Op de rocher des Doms, monnikenrots, prijkt le Palais des papes en de kathedraal.

Voor wie in het bovennatuurlijke gelooft, heeft Avignon iets met het magische cijfer 7. De stadsnaam bestaat uit 7 letters, de stad heeft 7 toegangspoorten, ze is opgedeeld in 7 parochies en 7 pausen volgden er elkaar op.

Het centrum van Avignon staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Eens binnen de stadsmuren beland je in een wirwar van smalle straatjes die op een doolhof lijkt. Als je Avignon wil bezoeken probeer je best de wagen buiten de stadsmuren waar tal van betalende mogelijkheden zijn. Helaas is het niet allemaal pracht en praal in Avignon. Eens buiten de stadsmuren tref je een chaos aan van woonwijken waar eerder armoede aan de orde komt.


Bezienswaardigheden :

1. De indrukwekkende stadsmuren met torens en kantelen waar je helemaal niet kan overkijken. De stadsmuur is meer dan 4 km lang, telt 39 torens en 7 hoofdpoorten. Deze imposante omwalling werd gebouwd in de XIV-de eeuw in opdracht van de pausen.

2. Place de l’horloge als bruisend centrum van Avignon.

3. Rue Joseph Vernet is zowaar de chicste straat in Avignon.

4. In Rue du Roi René waant men zich in Venetië, door de kleurenpracht.

Vakantie ideeën in de buurt

Leuk met kinderen

Zoo Barben

Welkom in het betoverende dierenpark van la Barben
Lees meer
Natuur

Gorges du Regalon

Wandelen door de spectaculaire kliffen in de Luberon
Lees meer
Leuk met kinderen

Parc Spirou

Familiegericht pretpark met attracties en shows geïnspireerd op de stripreeks
Lees meer
Uitstappen

Séguret

Séguret pittoresk dorp met smalle steegjes en winkeltjes
Lees meer
Meren

Plan d'eau Piolenc

Een zalig meertje om te zwemmen, vissen, picknicken …
Lees meer
Fietsen

La Via Rhona : Caderousse - Avignon

Laat de schoonheid van Frankrijk op je fietspad komen via La Via Rhona
Lees meer
Waterpretparken

Wave Island - Monteux

De grootste waterglijbaan van Europa !
Lees meer
Golfbanen

Le Golf de Saumane

18 Holes baan bij Isle sur la Sorgue met prachtig zicht
Lees meer
Golfbanen

Golf Grand Avignon

18 Holes golfbaan omgeven door groen en water
Lees meer