ZOEKEN

 

Vakantiehuizen met zwembad te huur

Vakantie Provence

e-mail

Verhuur
Vakantiewoningen
Prestige villa's
Gîtes
Chambres d'hôtes
Last Minutes
Hotels wereldwijd
Vakantieparken
Campings
TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Diverse
Nieuwbouw
Juridisch advies
Auto Verhuur
Wie zijn wij
Contact
Partners
Huiseigenaren

Artikelen
Fietsreizen
Beklimming Mt Ventoux
Tour de France - Cols
Mountainbiken 4 d
Les Alpilles - 8 d
Wandelreizen
Provence toppers
Wijnwandelreis 7 d
Anders Reizen
Ezeltrektocht 8 d
Wijnarrangement Bedoin
Canyoning
Rondreis in 2CV - 4 d
Reis met een geit - 9 d
Uitstappen
Markten
Apt
Avignon
Fontaine de Vaucluse
Gordes
Isle sur la Sorgue
Lourmarin

Pernes les Fontaines
Rustrel
Saint Didier
Sault
Séguret
Steden en dorpen
Leuk met kinderen
Toulouranc
Cascades de Sautadet

Snoepmuseum
Ezeltocht daguitstap
Waterpretparken
Aquapark Nyons
Aqualand Cap d'Agde
Bouscarasse Uzès
Watersport
Kayakken
Avontuur - Actief
Klimparcours
Natuur
De kale berg  
Okergroeves Roussillon
Dentelles de Montmirail
Colorado Provençal
Fietsen
Mont Ventoux
Fietsverhuur
Fietsroutes
Vliegen
Rondvluchten
Zweefvliegen
Parapente
Ballonvaart
Evenementen
Festival van Avignon
De Choralies
Monumenten
Palais des Papes
Pont Saint Bénézet
Amfitheaters
Orange
Vaison la Romaine
Musea
Haribo
Wijnen
Wijn
Châteauneuf de Pape

 

 

 

Amphietheater in Orange

THEATER VAN ORANGE

 

Het Romeinse theater van Orange geldt als een van de best bewaarde theaters uit het Romeinse Rijk en staat sinds 1981 op de lijst van werelderfgoed van de Unesco.

Het bouwwerk werd opgericht onder de regering van keizer Augustus en gebouwd op de flanken van de Saint-Eutropeheuvel. Het Romeinse rijk veranderde gedurende de 4de eeuw echter sterk onder het opkomend Christendom. In 391 werd het theater officieel gesloten omdat de kerk zich stoorde aan de volgens hen onzedige voorstellingen die er plaatsvonden. Het theater werd verlaten en verviel in de daaropvolgende eeuwen. In de middeleeuwen werd het gebouw geplunderd en diende het eveneens als verdedigingspost. Tijdens de religieuze revoluties in de 16de eeuw werd het bouwwerk gebruikt als toevluchtsoord. Het diende tevens als gevangenis tijdens de Franse Revolutie.

In de 19de eeuw werden de restauratiewerken aangevat. In 1824 werd op initiatief van Prosper Mérimée (auteur, historicus en archeoloog) met de restauratiewerkzaamheden begonnen en vanaf 1869 konden er weer voorstellingen worden gegeven. Mérimée werd in 1834 benoemd tot inspecteur der historische monumenten. In die functie redde hij, naast het theater van Orange, nog vele bouwwerken van de totale ondergang: de basiliek van Vézelay, de citadel van Carcassonne, de omwalling van Avignon, de Pont du Gard, …
In de 19de eeuw werd het gebruikt als decor voor o.a. de grootste lyrische voorstellingen. Alle belangrijke Franse artiesten traden toen in het theater op. Zo speelde Sarah Bernhardt, een van de grootste Franse theaterlegendes uit de geschiedenis, er in 1903 in de tragedie Phèdre. Haar figuur staat centraal in de naar haar genoemde strip uit de reeks Lucky Luke.
Het theater is in relatief goede staat. Opvallend is dat het 107m lang  en 37m hoog podiumgebouw nog quasi intact is, terwijl deze bij de meeste andere antieke theaters geheel of gedeeltelijk verdwenen zijn. De ‘zonnekoning’ beschouwde deze muur als de mooiste van zijn koninkrijk. In een nis in het midden van de wand pronkt een standbeeld van keizer Augustus (3,5m). Dit verloren gewaande beeld werd pas in het begin van de jaren ‘30 opgegraven.

Van de ongeveer 10.000 zitplaatsen zijn er zogoed als 7.000 hersteld, de bovenste rijen van de tribune werden echter niet herbouwd. In 2006 werd een nieuwe moderne overkoepeling op het podiumgebouw geplaatst.

Iedere zomer wordt in het theater het operafestival Chorégies d'Orange gehouden, een wereldberoemd operafestival. Dit is de opvolger van het Rome Festival dat sinds 1869 werd georganiseerd. Het lokt daarbij talrijke bezoekers uit de hele wereld dankzij de uitzonderlijke akoestiek en het unieke kader. Barbara Hendrix, Placido Domingo, Montserrat Caballé zijn maar enkele van de wereldvermaarde sterren die er hun stem lieten weerklinken. Aïda, Tanhauser, Zauberflöte, Nabucco, Faust, Carmen, Il Trovatore, Otello, Carmina Burana, Rigoletto, Madame Butterfly, …. zijn enkele van de meest gekende voorstellingen die daar reeds plaatsvonden.
Wie er een voorstelling wil bijwonen dient tijdig te reserveren. U kan dit doen via de website http://www.choregies.fr/fr/