ZOEKEN

 

Vakantiehuizen met zwembad te huur

Vakantie Provence

e-mail

Verhuur
Vakantiewoningen
Prestige villa's
Gîtes
Chambres d'hôtes
Last Minutes
Hotels wereldwijd
Vakantieparken
Campings
TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Diverse
Nieuwbouw
Juridisch advies
Auto Verhuur
Wie zijn wij
Contact
Partners
Huiseigenaren

Artikelen
Fietsreizen
Beklimming Mt Ventoux
Tour de France - Cols
Mountainbiken 4 d
Les Alpilles - 8 d
Wandelreizen
Provence toppers
Wijnwandelreis 7 d
Anders Reizen
Ezeltrektocht 8 d
Wijnarrangement Bedoin
Canyoning
Rondreis in 2CV - 4 d
Reis met een geit - 9 d
Uitstappen
Markten
Apt
Avignon
Fontaine de Vaucluse
Gordes
Isle sur la Sorgue
Lourmarin

Pernes les Fontaines
Rustrel
Saint Didier
Sault
Séguret
Steden en dorpen
Leuk met kinderen
Toulouranc
Cascades de Sautadet

Snoepmuseum
Ezeltocht daguitstap
Waterpretparken
Aquapark Nyons
Aqualand Cap d'Agde
Bouscarasse Uzès
Watersport
Kayakken
Avontuur - Actief
Klimparcours
Natuur
De kale berg  
Okergroeves Roussillon
Dentelles de Montmirail
Colorado Provençal
Fietsen
Mont Ventoux
Fietsverhuur
Fietsroutes
Vliegen
Rondvluchten
Zweefvliegen
Parapente
Ballonvaart
Evenementen
Festival van Avignon
De Choralies
Monumenten
Palais des Papes
Pont Saint Bénézet
Amfitheaters
Orange
Vaison la Romaine
Musea
Haribo
Wijnen
Wijn
Châteauneuf de Pape

 

 

 

Amphietheater in Vaison la Romaine

THEATER VAN VAISON-LA-ROMAINE

Het theater van Vaison werd reeds beschermd als monument in 1862. Het is een van de publieke bouwwerken dat getuigt van de welvaart van de oude stad Vasio.

De bouw dateert hoogstwaarschijnlijk uit de 1ste eeuw van onze jaartelling toen keizer Claudius regeerde. De decoratie werd vermoedelijk in de daarop volgende eeuw verrijkt.

Geheel volgens de richtlijnen uit het ‘traité sur l’achitecture’ van Vitruvius werd het theater uitgegraven in de noordflank van ‘colline de Puymin’ die een rotsachtige ondergrond aanbood in een passende hellingsgraad. Niettegenstaande dit was het toch een hels karwei om het geheel uit te houwen en de nodige rotsformaties te verplaatsen om aan een regelmatige opbouw van de tribunes te komen. Het geheel werd reeds gerestaureerd in de 3de eeuw om in gebruik te blijven tot de 4de eeuw. Historische schuiven de hypothese naar voor dat het complex werd verwoest in de daaropvolgende eeuw. Dit als gevolg van het decreet van keizer Honorius (407) die in alle provincies beval om standbeelden van heidens Goden omver te gooien, stuk te slaan of in te graven. De kans is groot dat in deze context beelden van keizers en anderen in de diepst gelegen delen van het theater werden gegooid, beelden die voorheen de muren van de scènes sierden.
 Het was ook in deze periode dat men de grote stenen platen van het monument begon te recupereren om dienst  te doen als sarcofaag of als louter bouwmateriaal. De recuperatie van onderdelen en afbraak lieten het geheel zo hard in verval raken en verdwijnen in de vergetelheid dat er bij het begin van de renaissance slechts 2 bogen overbleven, laatste herinneringen die verschillende keren aangehaald werden door geleerden en reizigers.

Men moest wachten tot de 19de eeuw - en de oprichting op nationaal niveau van een structuur met als doel de monumenten in Frankrijk te inventariseren – om de interesse voor het theater (of wat er van over schoot) opnieuw te zien opflakkeren.

De afmetingen en de structuur liet toe om zowat 7.000 bezoekers te ontvangen, verdeeld volgens een strikte hiërarchie. De 32 ‘gradins’ waren gegroepeerd in verschillende verdiepingen, van elkaar gescheiden door muurtjes en een circulatiezone. De zitbanken waren bereikbaar via trappen vanuit het orkest en de ‘vomitoires’. De tribunes waren overkoepeld door en portiek. Van het deel bestemd voor de acteurs zijn de muur van de voorscène en de 12 holtes bestemd voor het mechanisme van het theaterdoek (hyposcenium) nog zichtbaar. Achteraan de scène bevatten daartoe voorziene kuilen de mechanismes om de decors te wisselen en waren luiken in de plankenvloer om speciale effecten te kunnen scheppen. De basis van de scènemuur van het toneel, uitgekapt uit de rotsen, geeft een idee van de monumentaliteit van het geheel. Men schat dat de scènemuur 17 meter hoog moet zijn geweest, 8 meter diep en 23 meter breed. In die muur zitten 3 deuren waarlangs de artiesten en acteurs het toneel betraden. Momenteel zit de restauratie van het theater vervat in een grootschalige campagne die als dubbele ambitie heeft de antieke vesting te beschermen en eveneens aan te passen aan zijn hedendaagse gebruik. Tijdens het festival van Vaison wordt het theater gebruikt.

 

 

 

 


   

 

   

 

   

 

webmaster info@vakantie-provence.be
Copyright © 2006 Webgids
www.vakantie-provence.be
www.vakantiewoning-provence.be
www.vakantiehuizen-bourgogne.be
www.holiday-directly.com
www.mijn-vakantiewoning.be
sitemap